Hygiëne

Geplaatst op 15 april 2021 in Nieuws

De richtlijn van de werkgroep infectie preventie richt zich, zoals de naam al doet vermoeden op infectiepreventie. Denk hierbij aan persoonlijke hygiëne, beschermingsmiddelen, handhygiëne, maar ook door efficiënt te werken, worden de richtlijnen van de infectiepreventie verscherpt en verbeterd. 

Vanwege de Corona Maatregelen is er veel aandacht voor de handhygiëne, veel filmpjes komen via de socials voorbij waarin wordt laten zien hoe je dit moet doen en hoe lastig het is om dit even snel te doen.
In de tandheelkundige praktijk wordt handhygiëne beschouwd als de belangrijkste maatregel om het risico van overdracht van micro-organismen te verminderen. Er zijn 5 belangrijke momenten om je handen te desinfecteren:

1. Voordat je een patiënt aanraakt
2. Voordat er wordt schoongemaakt of je begint aan een tandheelkundige behandeling
3. Na contact met lichaamsmaterialen of vloeistoffen
4. Na fysiek contact met je patiënt
5. Na fysiek contact met de omgeving van je patiënt

Wat heel belangrijk is om te weten is dat er een verschil is tussen desinfecteren en het wassen van je handen. Handen wassen met water en zeep is nodig bij:

– Zichtbaar vuil
– Bij plakkerig aanvoelen van je handen
– Na het snuiten van je neus
– Na niezen en/of hoesten
– Na bezoek aan het toilet

Als Beekpark Tandartsen vinden wij persoonlijke hygiëne ook erg belangrijk. Alle medewerkers letten op korte en schone nagels, doen lange haren tijdens behandelingen vast, dragen geen sieraden aan de handen en de onderarmen en dragen verplicht werkkleding.

Het dragen van werkkleding voldoet ook aan richtlijnen. Korte mouwen is hygiënischer dan lange mouwen waarin vuil kan blijven zitten, lichte kleuren laten eventuele vervuilingen zien en schoenen zijn gesloten en afneembaar. Tijdens iedere behandeling is er bescherming voor zowel de patiënt als de zorgverlener door het dragen van een mondneusmasker en oogbescherming. Zoals wellicht bekend, beschermt dit tegen aerosolen. Dit zijn kleine waterdruppeltjes die tijdens een behandeling vrij komen en ook virussen kan bevatten. Daarnaast worden er ook altijd ter bescherming handschoenen gedragen.

Deze corona periode zorgt er bij Beekpark Tandartsen niet voor dat de werkwijze ineens geheel wijzigt. De hygiëne en preventie infectie is al op zeer hoog niveau. Maar alle medewerkers staan nu wel meer stil bij het feit dat er kans is op besmettingsgevaar. Daarom merk je dat iedereen nog scherper en alerter is op de handhygiëne en worden er chirurgische pakken gedragen ter infectie preventie. Alle kleding wordt dagelijks gewassen op 90 graden en alle medewerkers en patiënten krijgen het advies te douchen wanneer zij de praktijk verlaten. Deze corona periode maakt je bewuster van het feit hoe kwetsbaar je gezondheid kan zijn en zorgt ervoor dat je alerter bent als het bijvoorbeeld gaat om de handhygiëne. Door het naleven van deze handhygiëne beschermen en zorgen we voor elkaar.

Stay healthy, stay safe!

Meer berichten

 • Mensen met diabetes kunnen vaker mondproblemen hebben

  Mensen met diabetes kunnen vaker mondproblemen hebben

 • Nooit meer happen dankzij de mondscanner

  Nooit meer happen dankzij de mondscanner

 • De Snurkpoli Apeldoorn is onderdeel van Beekpark Tandartsen

 • EMS air flow profylaxis

  EMS air flow profylaxis

 • Interview uit de Dental Tribune met Thomas Wermenbol

  Interview uit de Dental Tribune met Thomas Wermenbol

 • Wij hebben naar u geluisterd, onze agenda wijzigt

  Wij hebben naar u geluisterd, onze agenda wijzigt

 • Wij doen mee: het Rode Kruis Gouden Kronen-plan

  Wij doen mee: het Rode Kruis Gouden Kronen-plan

 • Nieuw! Aanmelden bij de receptie

  Nieuw! Aanmelden bij de receptie

 • Famed gaat over naar Infomedics

  Famed gaat over naar Infomedics